Uitgezonden medewerker
Je woont en werkt voor Nederland in het buitenland. Bekijk onderstaande checklist tijdens jouw uitzending.
Ben je nog niet op je nieuwe post? Ga naar uitzending naar een post.
Checklist op de post
- Je wordt uitgezonden via de aanvullende CAO Rijk Uitzendingen 2020-2024.
- Afwijkende afspraken voor attaches staan in de Attachénotitie.
- In het buitenland maakt je extra kosten die je in Nederland niet hoeft te maken. Je ontvangt hiervoor diverse vergoedingen:
- Als je op de standplaats (nog) geen definitieve woning heeft, kun je een vergoeding aanvragen voor extra gemaakte kosten in verband met hotelverbijf (VHV).
- Je kunt medische kosten voor vaccinaties en bevolkingsonderzoeken vergoed krijgen als deze kosten in Nederland ook vergoed zouden worden.
- Als je op de post bent aangewezen als bedrijfshulpverlener (BHV) kun je een vergoeding aanvragen.
- Bekijk het complete overzicht vergoedingen uitzendingen naar een post.
- Dien altijd binnen 6 maanden na het ontstaan van de kosten jouw declaratie in.
Gezin
- Voor jouw partner en kinderen ontvang je aanvullende vergoedingen.
- Als jouw partner met een erkende reden niet bij je op de post verblijft kun je een vergoeding dubbele huishouding bij gescheiden gezinssituatie (VDH) aanvragen.
- Ben je of is jouw partner zwanger of is jouw baby zojuist geboren? Er zijn een aantal zaken die je dan moet regelen. Welke, lees je in het stappenplan.
-
Geef jezelf en je partner de tijd om te ‘landen’ op de nieuwe standplaats.
-
Zoek partners van de overige uitgezonden medewerkers op en deel ervaringen.
- Ga na of je voor jouw partner de oudedagvoorziening op standplaats verblijvende partner ontvangt.
- Indien jouw partner tijdens de plaatsing de kansen op de arbeidsmarkt wil verbeteren en/of lessen wil volgen in de Nederlandse of een vreemde taal, dan kan hij/zij aanspraak maken op de tegemoetkoming Professionele Ontwikkeling Partners.
- Meer weten? Bekijk de uitgebreide informatie op onze pagina voor partners of neem contact met ons op.
- Bekijk de pagina Kinderen voor alle informatie omtrent kinderen en onderwijs.
- Internationaal onderwijs vanaf vierjarige leeftijd wordt vergoed, inclusief inschrijfkosten en verplicht gestelde toelatingstest voor maximaal 2 onderwijsinstellingen, en schooltransport (artikel 3.23 ACRU). De kosten kun je indienen bij 3W. Vervolgens zorgt 3W voor rechtstreekse betaling aan de school.
- Kinderopvang wordt afhankelijk van de standplaats vergoed.
- Jouw kind kan voor, tijdens en na de uitzending taallessen vergoed krijgen.
- Informeer bij 3W over vergoeding voor lessen Nederlandse taal voor kinderen.
- Bekijk of jouw kind in aanmerking komt voor vergoeding van bijlessen als gevolg van de overplaatsing.
- Als jouw kind met een erkende reden niet bij je op de post verblijft kun je daarvoor onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming ontvangen bij verblijf bij een gastgezin, internaat of zelfstandige huisvesting.
Zwangerschaps-/bevallingsverlof
Tijdens jouw zwangerschaps-/bevallingsverlof loopt de buitenlandvergoeding gewoon door (art. 3.5 lid d ACRU). Dit verlof kan zowel op de post als in Nederland worden genoten.
Geboorteaangifte
Geboorteaangifte buiten Nederland. Wordt jouw kind buiten Nederland geboren? Dan moet je de geboorte aangeven in het geboorteland. Bekijk alle informatie over een kind krijgen in het buitenland.
Verhoging standplaatsvergoeding
De geboorte van het kind kan worden aangemeld via SSP BZ Services Platform (rijksweb.nl) (onder overlegging van kopie-geboorteakte en verklaring kinderbijslag SVB) waarna de standplaatsvergoeding met kinddeel zal worden verhoogd.
(aanvullend) Geboorteverlof
Informatie over (aanvullend) Geboorteverlof (verlof bij bevalling partner) vind je op Rijksportaal. Tijdens het geboorteverlof worden de buitenlandvergoedingen niet gekort. Vooruitlopend op een aanpassing van de ACRU heeft HDPO op grond van de hardheidsclausule besloten om de medewerker die tijdens de plaatsing op een post aanvullend geboorteverlof geniet van langer dan 1 maand ook voor die uren niet te korten op zijn of haar buitenlandvergoedingen. Over de uren dat je aanvullend geboorteverlof opneemt, worden de kortingen genoemd in de artikelen 3.6 en 3.7 van de ACRU dus niet toegepast.
Ouderschapsverlof
Op de post gelden speciale regels voor het opnemen van ouderschapsverlof – voor meer informatie zie Rijksportaal
Extra zending i.v.m geboorte kind
Bij geboorte van een afhankelijk kind mag vanuit Nederland maximaal 4 m3 over zee/land of maximaal 2 m3 via de lucht worden getransporteerd (art. 3.64, lid 1a). Deze aanspraak geldt alleen voor posten waar voorafgaande aan de geboorte geen goederen lokaal verkrijgbaar zijn (zoals babyvoeding, luiers etc.). Zie Bijlage D, onder 2 voor posten die hiervoor in aanmerking komen.
Een kind krijgen in het buitenland
Je bent zwanger, of jouw partner is zwanger of jouw baby is zojuist geboren? Dan moet je een aantal zaken regelen, zoals aangifte geboorte, aanvragen geboorteakte of regelen zorgverzekering. Wij verwijzen je hiervoor graag naar het stappenplan op de pagina 'Een kind krijgen in het buitenland | Uitzending | SSO3W'.
Dienst- of scholingsreizen
- Bekijk de pagina's dienstreizen en FAQ Travelpoint.
- Lokale en regionale reizen vanaf jouw post mogen buiten Travelpoint of de reisagent geboekt worden. De declaratie verloopt wel via Travelpoint/Yokoy. Meer informatie daarover op FAQ Travelpoint.
ACRU-reizen
- Regelgeving vind je op de pagina ACRU-reizen.
Dienstwoning
De werkgever voorziet de uitgezonden medewerkers in een dienstwoning op locatie. In de meeste gevallen wordt een dienstwoning voor de duur van de uitzending van de medewerker op de lokale markt gehuurd.
Voor vragen over zaken met betrekking tot huisvesting kun je contact opnemen met de Directie Huisvesting en Facilitaire zaken of SSP - vraag indienen over huur dienstwoningen
Informatie hierover vind je op BZelf
Huurnormbedrag
Je krijgt voor jouw persoonlijke huisvesting in het buitenland een huurnormbedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling, functieniveau en standplaats. Vraag hier je huurnormbedrag aan.
Tijdelijke huisvesting
Medewerkers die op bezoek zijn of aankomen op een post kunnen gebruik maken van de regeling 'Tijdelijke huisvesting medewerkers'. Onder tijdelijke huisvesting wordt verstaan het type huisvesting (bijvoorbeeld hotel, hotel appartement) dat wordt gebruikt door medewerkers voor korte bezoeken (dagen, weken) en kort verblijf (een paar maanden, ook wel bekend als ‘short stay’).
Meer informatie hierover vind je op BZelf (via Rijksportaal)
Er gelden geen vaste normbedragen maar voor een verblijf in een hotel wordt als richtlijn de maximale prijs voor een hotelkamer volgens de Tarieflijst Buitenlandse Reizen gebruikt. Uiteraard moet de post hierbij wel rekening houden met de gezinssamenstelling. Een gezin met kleine kinderen kan niet in een standaardkamer worden gehuisvest en de post kan in dat geval ook licht afwijken van de bedragen in de Tarieflijst. Voor het inhuren van gemeubileerde short stay appartementen kan de AirInc norm D1 single/couple voor huurwoningen op de post worden gehanteerd als richtlijn.
Intrede en Uittrede Staat
Bij het betrekken van een dienstwoning moet een Intrede Staat worden opgesteld en bij het verlaten van de woning een Uittrede Staat. Download hiervoor de Intrede en uittrede staat.
Je kunt bij de Diplomatieke koeriersdienst diverse verzendingen aanvragen, bijvoorbeeld voor Diplomatic Mail en onder bepaalde voorwaarden voor privépost. Meer informatie hierover vind je op Diplomatieke koeriersdienst.
- Op de pagina medische diensten vind je informatie en FAQ's over keuringen, vaccinaties en medisch onderzoek.
- Zorg voor een dekkende zorgverzekering. Wij adviseren een aanvullende verzekering met buitenlanddekking als je bent geplaatst in het buitenland.
- Heb je een medische behandeling buiten de standplaats nodig? Bekijk de voorwaarden voor vergoedingen op Medische repatriëring
- Lees hoe je tijdens de uitzending kunt deelnemen aan bevolkingsonderzoeken, zoals uitstrijkjes, mammografieën en darm screenend onderzoeken.
Voorbereidingscursussen medewerker en gezin
Rijksambtenaren kunnen zich opgeven voor een aantal voorbereidingscursussen. jouw lijnmanager moet hiervoor meestal toestemming verlenen. Bekijk het cursusaanbod.
Academie Internationale Betrekkingen
Voor het opleidingsaanbod van werkgerelateerde cursussen (o.a. taalcursussen) kun je tijdens de uitzending terecht bij de Academie Internationale Betrekkingen.
- Zoek uit wat de uitzending voor jouw pensioenen en verzekeringen of bijvoorbeeld de kinderbijslag betekent.
- Bekijk de pagina Buiten Nederland wonen en werken en bekijk wat je kunt/moet regelen als je in het buitenland woont.
- Je kunt een DigiD aanvragen in het buitenland als je in het buitenland woont en niet staat ingeschreven op een woonadres in Nederland. Je kunt jouw DigiD-activeringscode ontvangen via videobellen.
Huis kopen, aanhouden of verhuren tijdens de uitzending
Ga je tijdens de uitzending een woning kopen in Nederland? Let op de nieuwe tarieven overdrachtsbelasting (0%, 2% of 10,4%). Ook als je jouw eigen woning in Nederland wil aanhouden of verhuren kan dit fiscale gevolgen hebben. Laat je goed adviseren over mogelijke consequenties.
Rijbewijs / auto op naam zetten / exporteren of importeren auto
Voor een antwoord op al deze vragen verwijzen wij je graag naar onze pagina: Veelgestelde vragen (FAQ) over auto's.
Belasting en -vrijstelling
Op het internationale gedeelte van de site van de Belastingdienst vind je informatie over het betalen van belastingen terwijl je in het buitenland werkt en informatie over eventuele belastingvrijstellingen. Voor de uitgezonden Rijksambtenaren (en hun niet werkende partner) die belastingplichtig in Nederland blijven is er de Belastingdienst Kennis- en Expertisecentrum Buitenland, te bereiken via Belastingdienst.uitgezonden.overheidspersoneel@Belastingdienst.nl
Belastingvrij kopen
Je hebt als diplomaat recht op belastingvrij aankopen (privilege) zowel voor vertrek (je mag de goederen dan niet gebruiken in Nederland) als (onder voorwaarden) tijdens jouw verblijf in het buitenland. Voor belastingvrij aankopen tijdens de plaatsing, kun je navraag doen op de post.
Stemmen in het buitenland
Woon je in het buitenland en staat je niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kun je alleen stemmen bij de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Hiervoor moet je zich eerst registreren als kiezer buiten Nederland bij de gemeente Den Haag. Ga hiervoor naar Stemmen in het buitenland.
- Het werken op een post stelt hoge eisen aan de integriteit van alle medewerkers op de post.
- Handel in lijn met de gedragscodes integriteit van het Rijk.
Overweeg je een terugkeer naar Nederland? We helpen je graag om de herintegratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bereid je goed voor op jouw terugkeer met het stappenplan terugkeer naar Nederland.