Zorgverzekering in het buitenland
De zorgverzekering of basisverzekering is niet alleen een verplichte ziektekostenverzekering voor ingezetenen van Nederland, maar ook voor medewerkers (en hun gezinsleden) die voor de (Rijks)overheid naar het buitenland worden uitgezonden. U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor uzelf en eventuele gezinsleden. Let op: in het buitenland gelden vaak andere regels rondom dekking van zorgkosten. Lees daarom onderstaande informatie zorgvuldig door!
Zorgverzekering in het buitenland
- Iedereen is verplicht een basis ziektekostenverzekering af te sluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar.
- Voor de basisverzekering is er geen verschil tussen wonen en werken in Nederland of als uitgezonden medewerker (en gezinsleden) in het buitenland.
- U dient zelf een ziektekostenverzekering voor u en uw gezinsleden af te sluiten. Dit is geen verantwoordelijkheid van uw werkgever.
- Let op: gezinsleden behouden alleen het recht op de basiszorgverzekering als zij niet lokaal gaan werken.
Naast de basisverzekering kunt u optioneel aanvullende verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld voor uitgebreidere dekkingspakketten en tandartskosten. In veel landen zijn de zorgkosten aanzienlijk hoger dan in Nederland. Alle gemaakte ziektekosten in het buitenland worden volgens het Nederlandse basispakket vergoed op basis van de tarieven zoals die in Nederland gelden. Ga daarom goed na of u voor uw uitzending naar het buitenland aanvullende verzekeringen dient af te sluiten die extra medische kosten in het buitenland dekken (zgn. buitenlanddekking). U kunt hiervoor uw eigen zorgverzekeringsmaatschappij raadplegen.
Er zijn niet zoveel zorgverzekeraars die een buitenlanddekking kennen. Buitenlanddekking is in ieder geval mogelijk via een collectiviteitscontract van Sticol Ziektekosten bij CZ en individueel bij Aon. Zo zorgt u ervoor dat de op de standplaats gemaakte ziektekosten volledig (of grotendeels) worden vergoed (dus op basis van de werkelijke tarieven). Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Let op dat deze aanvullende buitenlandverzekering los staat van de standaard aanvullende verzekeringen die men bij elke ziektekostenverzekering voor zorg in Nederland kan afsluiten. De standaard aanvullende verzekeringen bieden hooguit dekking voor spoedeisende zorg en kennen een limiet van het aantal dagen dat u in het buitenland aaneengesloten mag verblijven. De werkgever vergoedt geen medische kosten als blijkt dat u onvoldoende verzekerd bent.
Reist u naar een land waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft afgegeven, controleer dan goed of uw zorgverzekering dekking biedt. Niet alle verzekeringen dekken dit. Het zorgverzekeringspakket van Aon biedt dekking, ongeacht de kleur van het reisadvies dat voor een land geldt.
Tip: wanneer u verwacht volgend jaar te worden uitgezonden naar een post, houd er dan rekening mee dat halverwege het jaar overstappen niet bij alle verzekeraars mogelijk is. Soms kunt u alleen per kalenderjaar (op 1 januari) overstappen. Het is dus belangrijk om u voorafgaand aan een uitzending op tijd te beraden op de zorgverzekering.
- Stichting Sticol Ziektenkostenverzekeringen is opgericht voor medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Justitie en Veiligheid (J&V) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
- Van deze ministeries zijn ruim 49.000 collega’s (inclusief gezinsleden) verzekerd via de aanbieding van Sticol Ziektekosten.
- Uitgezonden medewerkers en hun gezinsleden kunnen van Sticol gebruik maken om een volledig pakket voor een ziektekostenverzekering af te sluiten.
- Naast de basisverzekering kunnen Sticolklanten ook een aanvullende verzekering 'Buitenlandpolis Extra Ministeries' afsluiten. De op de standplaats gemaakte ziektekosten worden op basis van deze aanvullende verzekering vergoed volgens de in dat land geldende wettelijke of marktconforme tarieven.
- Als een eventuele behandeling niet mogelijk is op de standplaats mag deze plaatsvinden in het dichtstbijzijnde buurland waar de benodigde medische zorg wel wordt gegeven. Ook dan worden de werkelijke kosten vergoed uit de aanvullende verzekering 'Buitenlandpolis Extra Ministeries'.
- Op dit moment is de verzekering ondergebracht bij zorgverzekeraar CZ. Voor nadere informatie zie de site van: Sticol Ziektekosten.
- U kunt ook een totaalpakket afnemen bij Aon, waarbij u zowel de basisverzekering als een aanvullende dekking voor het buitenland afsluit.
- Dit kunt u doen ongeacht de kleur van het reisadvies dat voor dat land geldt. De compliance afdeling van Aon toetst extra bij landen waarvoor sancties gelden (denk aan Cuba, Noord-Korea, Iran, Syrië, Rusland en Wit-Rusland).
- De ziektekostenverzekering via Aon geeft wereldwijde dekking en voldoet aan de lokale wet- en regelgeving.
- Voor nadere informatie bezoek de website van Aon voor rijksambtenaren, e-mail het Aon-expatteam of bel +31(0)10 44 88 200.
Indien u in een EU/EER (m.u.v. België) of verdragsland werkt is een alternatief mogelijk (De EU/EER en verdragslanden zijn opgenomen in hoofdstuk 27 “Internationale sociale zekerheid” van de kleine gids voor de Nederlandse sociale zekerheid.). De wet geeft u namelijk de mogelijkheid om u in te schrijven bij een ziektekostenverzekeraar in het buitenlandse woonland. Dit kan met gebruikmaking van een formulier van de Nederlandse zorgverzekeraar. U heeft dan recht op het woonlandpakket ten laste van Nederland. Voor deze laatste optie wordt bij uitzondering gekozen als het woonlandpakket beter is dan het basispakket in Nederland. Neem hierover desgewenst contact op met uw zorgverzekeraar.
- Veel Nederlandse ziektekostenverzekeringsmaatschappijen zijn niet bereid een verzekering af te sluiten op basis van de werkelijke tarieven.
- Een maatschappij betaalt in het gunstigste geval niet meer dan 200% van het Nederlandse tarief. Dit laatste is in veel gevallen niet toereikend.
- Ervaring leert dat de uitgezonden medewerker bij problemen vaak is aangewezen op duurdere klinieken, bijvoorbeeld doordat de medische zorg in publieke ziekenhuizen niet adequaat is. Tevens zijn er verschillende landen waar de medische zorg veel duurder is dan in Nederland.
- Wees hier dus alert op bij afsluiten en kiezen van de aanvullende verzekering.
- In uw buitenlandtoelage (standplaatsvergoeding werknemer) is rekening gehouden met bijkomende kosten voor een aanvullende buitenland verzekering.
Heeft een medewerker in het buitenland acute medische hulp nodig, dan neemt zij of hij direct contact op met de eigen ziektekostenverzekeraar. De verschillende maatschappijen hebben hiervoor speciale telefoonnummers beschikbaar die 24/7 bereikbaar zijn. Buitenlandse zorgverleners vragen soms om een garantieverklaring voordat ze een behandeling starten. Ziektekostenverzekeraars kunnen op verzoek zo’n garantieverklaring afgeven. De verzekerde moet een verklaring zelf opvragen bij de eigen zorgverzekeraar. Ook de afhandeling van de te maken zorgkosten is een zaak tussen de verzekerde en de verzekeringsmaatschappij. Bestaande polisvoorwaarden zijn daarbij leidend.
Zowel voor verzekerden via het collectiviteitscontract van Sticol Ziektekosten bij CZ als voor verzekerden via de ziektekostenverzekering van Aon is het mogelijk gemaakt voor in het buitenland wonende verzekerden om proactief de afgifte van garantieverklaringen te verkrijgen
Evacuatie
Als het noodzakelijk wordt geacht dat een medische behandeling buiten de standplaats plaatsvindt (zie Medische repatriëring), worden in veel gevallen de kosten na goedkeuring door de zorgverzekeraar vergoed. In incidentele gevallen kunnen de reiskosten na akkoord van de medisch adviseur van BZ in overleg met de bedrijfsarts door de werkgever betaald.
Medische repatriëring
In geval van spoedeisende repatriëring wordt Alarmcentrale Eurocross ingeschakeld om het vervoer en de behandeling te organiseren.
Gaat het om een uitzending in het Caribisch deel van het Koninkrijk dan neemt de leidinggevende of de partner contact op met Eurocross als de uitgezonden medewerker dit niet zelf kan. De reiskosten worden door Eurocross doorbelast aan de werkgever. De overige kosten worden door Eurocross doorbelast aan de zorgverzekeraar van de ambtenaar.
De klantmanager van de uitgezonden medewerker bij het Cluster Uitgezonden Medewerkers van 3W zal op de hoogte worden gesteld van de repatriëring door de bedrijfsarts van BZ met het oog op het eventueel stopzetten van vergoedingen op het moment dat de uitgezonden medewerker de post verlaat.