Korte of BO-Uitzending naar een post
Je bent Medewerker Bijzondere Opdracht (BO) Buitenland, of je gaat tijdelijk werk verrichten vanuit je directie of de Interim/Perspectiefpool bij een vertegenwoordiging van het Koninkrijk in het buitenland (hierna: een post) voor maximaal een jaar.
In de onderstaande checklist zie je waar je bij ons terecht kunt en welke zaken je zelf moet regelen.
Checklist uitzending
Plaatsing als BO-medewerker buitenland
Als Medewerker Bijzondere Opdracht (BO) Buitenland ben je in Nederland aangesteld in de functie van BO-medewerker buitenland. Dit houdt in dat je, eventueel afgewisseld met tijdelijke werkzaamheden in Nederland, steeds voor korte periodes op een post werkt.
Dit betreft tijdelijke opdrachten zoals:
- Vervanging bij piekbelasting,
- Vervanging van een langdurig zieke medewerker,
- Ondersteuning bij grote projecten,
- Ondersteuning voorafgaand aan en tijdens een staatsbezoek.
Plaatsing bij een directie of DG
Als je bent geplaatst bij een directie of Directoraat-Generaal (DG), kun je tijdelijk en incidenteel andere werkzaamheden uitvoeren op een post. Na afloop van deze tijdelijke werkzaamheden keer je terug naar de directie of het DG waar je bent geplaatst om je reguliere werkzaamheden voort te zetten.
Interimpool of Perspectiefpool
Als je deel uitmaakt van de Interimpool of Perspectiefpool, kunnen er vanuit de directie of het DG waaraan je bent toegewezen, tijdelijk en incidenteel werkzaamheden op een post aan je worden opgedrag
Korte uitzending Caribisch
Als je wordt uitgezonden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk voor minder dan een jaar, kun je in de checklist checklist Uitzending Caribisch zien welke zaken je via ons kunt regelen en welke zaken je zelf moet regelen.
Landeninformatie
Bestudeer de landeninformatie op ECA Country Profile Reports (alleen via Rijksportaal).
Voorbereidingsgesprek
Ga je als BO-medewerker voor het eerst op uitzending? Of is jouw korte uitzending langer dan 3 maanden? Maak een afspraak voor een voorbereidingsgesprek met 3W via dit SSP formulier 'Aanvraag oriëntatie- of voorbereidingsgesprek plaatsing buitenland.
Aankomst- vertrekmelding
- Maak een vertrekmelding aan (7 werkdagen voor vertrek), zodat jouw account tijdig wordt overgezet.
- BO of Korte uitzending 3-12 maanden (ACRU): Maak dan ook een aankomstmelding aan zodra je op de post bent begonnen, zodat jouw ACRU-vergoedingen in gang kunnen worden gezet.
SSP links voor toegang tot systemen bij aanvang van nieuwe plaatsing
Toegang tot systemen bij de lokale situatie en toevoeging op Sharepoint of 247 Plaza, autorisatieverlening in Sophia en ontvangst berichtenverkeer op de post moet bij elke plaatsing opnieuw via SSP worden aangevraagd.
- NVIS BZ Services Platform (rijksweb.nl)
- Kompas BZ Services Platform (rijksweb.nl)
- E-kassa BZ Services Platform (rijksweb.nl)
- 247 Plaza en P schijf - Automatisch toegang als het account van de BO-er in het domein staat van de post waar de BO-opdracht plaatsvindt.
- Dienstpostbussen BZ Services Platform (rijksweb.nl) Aanvraag rechten op dienstpostbus.
People Inc.
- Navolgende link geldt voor alle SSP aanvragen voor HR applicatie People Inc. BZ Services Platform (rijksweb.nl)
- People Inc lokaal (autorisatie, rapporten, verlof, verzuim e.d.) BZ Services Platform (rijksweb.nl)
- People Inc aanvraag gebruikersaccount BZ Services Platform (rijksweb.nl)
- Bekijk naast het ECA Country Profile Reports voor wat betreft de veiligheid in het land, - ook het Handboek crisisbeheersingen de Brochure persoonlijke veiligheid. Lees ook het reisadvies van BZ. Of neem contact op met de BVC (Beveiligingscoördinator) op de post, of de regio coördinator van Directie Veiligheid, Crisisbeheersing en Integriteit (VCI).
- Ga je naar een hoog risicogebied (rood), dan is een Hostile Environment Awareness Training (HEAT) verplicht (certificaat is 5 jaar geldig).
Vraag tijdig een medisch onderzoek aan, inclusief eventuele vaccinaties. Ga je naar een 'niet-westers' land? Maak dan een afspraak met KLM Health Services (KHS) voor medische keuring (een keer per twee jaar) en vaccinaties. Begin daar op tijd mee.
Korte uitzending vanuit directie, DG, Interim-/Perspectiefpool
- Korte uitzending 0-3 maanden
Je reist op dienstreisvoorwaarden (zie het BZ Personeelsreglement). Gedurende de eerste drie maanden van jouw verblijf ontvang je vergoedingen volgens de CAO Rijk 2021. - Korte uitzending 3-12 maanden
Bij een uitzending van meer dan drie maanden is op je Afdeling 5 (Tewerkstellingen van korte duur) van de ACRU van toepassing.
BO medewerker
- Je wordt uitgezonden via de aanvullende CAO Rijk Uitzendingen 2020-2024. Op jou is Afdeling 5 (Tewerkstellingen van korte duur) van toepassing.
- Vraag hier een voorlopige specificatie buitenlandvergoeding aan.
- Dien tijdig, binnen zes maanden na het ontstaan van de kosten (zie ook artikel 3.92 ACRU) per SSP jouw declaratie (onder overlegging van factuur en betaalbewijs) in via BZ Services Platform (rijksweb.nl).
Einde (tijdelijke) plaatsing BO
Vanwege de vroege sluiting van het betaalsysteem (uiterlijk de 5e van de maand) kan het voorkomen dat de uitbetaling van de buitenlandvergoeding pas een maand later plaatsvindt. Ook kan het gebeuren dat de buitenlandvergoeding na je vertrek langer doorloopt.
Eventueel teveel betaalde buitenlandvergoeding wordt verrekend met de buitenlandvergoeding van je volgende (tijdelijke) plaatsing.
Indien er geen vervolgplaatsing als B.O.-medewerker zal zijn en je plaatsing in de functie van B.O.-medewerker is beëindigd, zal het teveel ontvangen bedrag zo spoedig mogelijk worden teruggevorderd. Je ontvangt hiervoor een vorderingsbrief.
NB: Je kunt een eventuele verrekening voorkomen door tijdig een vertrekmelding per SSP in te dienen.
Korte uitzendingen 0-3 maanden
Jouw reis- en verblijfkosten worden vergoed volgens de reisregels voor internationale dienstreizen, vastgelegd in de CAO Rijk. Bekijk de maximale hotelvergoeding per stad in de tarieflijst.
Voor BO en Korte uitzendingen 3-12 maanden
De post regelt tijdelijke huisvesting voor je.
Hotelverblijf
Bij verblijf in een hotel(kamer) heb je recht op een vergoeding in verband met hotelverblijf (VHV). Dit is 12,5% van het totale bedrag van de dagvergoeding bij dienstreizen conform het Reisbesluit Buitenland (hotel + overige kosten).
Lokale Huisvesting
Als je lokaal gehuisvest wordt, bijvoorbeeld in een gemeubileerd appartement of huis, heb je recht op een vergoeding voor huispersoneel (HP) op grond van artikel 3.32 van de ACRU. Dit moet aangegeven worden in de SSP-aankomstmelding. Ook bij een tussentijdse verhuizing van een hotel naar lokale huisvesting moet dit via de SSP-aankomstmelding worden gemeld, zodat de buitenlandvergoeding kan worden aangepast.
(Appartementen)hotel
Als je gehuisvest wordt in een (appartementen)hotel, heb je geen recht op een HP-vergoeding en ook geen recht op VHV. De reden hiervoor is dat je dan beschikt over hotelservice en een keuken of kitchenette, waar je bijvoorbeeld zelf een ontbijt kunt maken.
Aanvraag Tegemoetkoming Hotelverblijf
De OM moet jouw Tegemoetkoming Hotelverblijf aanvragen via SSP BZ Services Platform (rijksweb.nl) ( > keuze: vergoeding in verband met tijdelijk hotelverblijf.)
- Zorg dat jouw zorgverzekering is aangevuld met een buitenlanddekking. De extra premie voor de buitenlanddekking van de verzekeringen kan betaald worden uit de standplaatsvergoeding.
- Sluit een goede aanvullende reisverzekering af.
Moet ik zelf verzekeringen afsluiten?
Je moet, zoals iedere Nederlander, ervoor zorgen dat je afdoende tegen ziektekosten bent verzekerd. We raden je aan bij jouw huidige ziektekostenverzekeraar na te gaan of zij jouw ook dekking kunnen bieden voor jouw standplaats (bijvoorbeeld een zogenaamde expat-polis). 3W regelt en vergoedt deze niet voor je.
Bekijk de pagina Reisinformatie en veiligheid en neem voorzorgsmaatregelen als je naar een land reist met een verhoogd risico op het gebied van informatiebeveiliging.
Korte uitzending
- Korte uitzending 0-3 maanden
Bekijk de pagina Dienstreizen om jouw reis te boeken. - Korte uitzending 3-12 maanden
Op de pagina reizen van/naar een post vind je onder het kopje 'overplaatsingsreis' alle informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de reis.
BO uitzending
- Voor plaatsingen langer dan 3 maanden: Vraag jouw overplaatsing of BO-reis in Travelpoint aan bij de reisagent. Bekijk de instructies op FAQ Travelpoint | Travelpoint | SSO3W.
- Voor plaatsingen 0-3 maanden: Bekijk de pagina Dienstreizen om jouw reis te boeken.
- Als BO-medewerker kun je extra bagage (max. 80 kg inclusief het door de vliegtuigmaatschappij op het ticket vermelde maximale ruimbagage) meenemen naar de post.
- Voor het vervoer van het woonadres naar Schiphol kan gebruik worden gemaakt van de zgn. Schipholtaxi. Het reserveren van deze taxi vindt met het boeken van het ticket bij VCK Travel plaats. Indien je niet van de Schipholtaxi gebruik maakt maar zelf taxivervoer inhuurt, dan krijg je maximaal de kosten vergoed die gelden voor de Schipholtaxi.
- Indien de reis van of naar Schiphol met de auto wordt gemaakt worden de kosten vergoed op basis van artikel 3.60 ACRU (kilometervergoeding).
- Als voor de reis van en naar Schiphol gebruik wordt gemaakt van openbaar vervoer dan zijn maximaal de taxikosten naar/van het nabijgelegen NS-station, alsmede de kosten van een treinbiljet naar/van de luchthaven Schiphol 1e klasse declarabel. Indien op de post niet voor vervoer is gezorgd van en naar de luchthaven kunnen de taxikosten worden gedeclareerd.
Mag mijn partner/gezin mee op uitzending?
- Aangezien je slechts tijdelijk op een post wordt geplaatst is de uitzending zonder partner/gezin.
Kom ik in aanmerking voor herenigingsreizen?
- Herenigingsreis partner: Bij een reguliere plaatsing heeft men recht op drie herenigingsreizen partner per twaalf maanden.
-
Het aantal reizen bij een BO-plaatsing is naar rato, omdat de plaatsingsduur minder dan twaalf maanden is.
- Herenigingsreis kind: Bij een reguliere plaatsing heeft men recht op twee herenigingsreizen kinderen per twaalf maanden.
-
Het aantal reizen bij een BO-plaatsing is naar rato, omdat de plaatsingsduur minder dan twaalf maanden is.
- Vraag jouw paspoort en visum tijdig aan. Voorkom een tweede bezoek: neem alle benodigde documenten mee!
- De kosten van pasfoto’s t.b.v. visa en (diplomatiek) paspoort worden op declaratiebasis door 3W vergoed onder overlegging van bewijsstukken. Ook deze declaratie dient per SSP te worden ingediend.
- In jouw plaatsingsbrief of aanmeldmemo staat of je in aanmerking komt voor een diplomatiek paspoort.
Kom je er niet uit?
Stel jouw vraag via ons Self Service Portal of neem contact met ons op.