Tips voor uitzending naar het Caribisch deel van het Koninkrijk
Switch to English (Google translate)
Je wordt uitgezonden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Gefeliciteerd met dit mooie avontuur!
We helpen je graag verder. In onderstaande checklist zie je waarvoor je bij ons terecht kunt en welke zaken je zelf moet regelen.
Checklist voorbereiding
- Bekijk de pagina Caribisch deel van het Koninkrijk voor uitleg van de wetten en regels in Caribisch Nederland.
- Bekijk de informatie over verhuizen naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten of Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Mogelijk heb je een verklaring 'Toelating van Rechtswege' nodig. Meer informatie hierover ontvang je tijdens het voorbereidingsgesprek.
- Via vragenformulier Caribisch deel van het Koninkrijk.
- Zodra de klantcontactpersoon van jouw organisatie je bij 3W heeft aangemeld, nemen wij contact met je op voor een voorbereidingsgesprek. Let op; maak geen onnodige kosten en wacht nog met het boeken van je reis en andere reserveringen.
- Je kunt vanuit Europees Nederland voor een periode van minimaal 2 maanden tot maximaal 60 maanden uitgezonden worden naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.
- Neem de pagina oriënteren op een uitzending nog een keer goed door.
- Ga je langer dan een jaar op uitzending en gaan jouw kinderen mee? Bekijk dan de dan de scholen die in aanmerking komen voor een vergoeding.
- De uitgezonden medewerker en de meereizende gezinsleden blijven in Nederland belastingplichtig op grond van 'fictief ingezetenschap'. Je dient je te laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als je gedurende een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Na uitschrijving bij de gemeente dien je per e-mail contact op te nemen met de Belastingdienst om aan te geven dat je niet emigreert. Het is raadzaam om een kopie van de “verklaring uitzending” te overleggen.
Vanaf de dag dat jouw uitzending naar het Caribisch deel van het Koninkrijk ingaat heb je recht op vergoedingen.
Onderstaande vergoedingen worden automatisch toegekend:
- Je ontvangt maandelijks een standaard Uitzendvergoeding.
- Eénmalig uitrustingskosten. De hoogte van dit bedrag verschilt per gezinssamenstelling en duur van de uitzending.
- Vaste reisvergoeding woon-werkverkeer, uitsluitend wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een dienstauto.
Onderstaande vergoedingen dien je zelf aan te vragen:
- Rijksvaccinatieprogramma's
- Bevolkingsonderzoeken
- Onderwijskosten
- Vergoeding kinderopvang
- Dubbele woonlasten
- Renteloos voorschot
Let op; is jouw uitzending korter dan 12 maanden? Dan maak je geen aanspraak op onderstaande componenten:
- Je wordt uitgezonden binnen het Koninkrijk. Je komt daarom niet in aanmerking voor een diplomatieke status of diplomatiek paspoort volgens het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.
- Voor het Caribisch deel van het Koninkrijk heb je geen visum nodig. Een geldig Nederlands paspoort is voldoende.
- Controleer de geldigheid van jouw rijbewijs en laat dit eventueel voor vertrek verlengen.
-
Bekijk het cursusaanbod voor medewerkers en gezinsleden. Check bij je eigen organisatie of je je kunt/mag inschrijven voor deze cursussen. Aan de cursussen zitten namelijk kosten verbonden. Onderstaande cursussen zijn relevant voor jouw uitzending:
- De Landgerichte acculturatiecursus
- De cursus Loopbaanontwikkeling in het buitenland (voor partners)
- De training iedereen kan handelen bij noodsituaties
- Bij terugkeer: aan het werk in Nederland
Ik ga als partner mee op uitzending
- Meld je aan voor het Partnerplatform. 3W Partner Plaza is een interactief platform voor en door partners van uitgezonden Rijksambtenaren. Op dit partner platform kunnen partners gemakkelijk in contact komen met elkaar en met 3W. Je kunt je aanmelden voor Partner Plaza via het vragenformulier Caribisch.
- Schrijf je in voor voorbereidingscursussen, zoals de cursus loopbaanontwikkeling in het buitenland. Bekijk het overige aanbod aan cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten. Let op, je dient je aan te melden via de Klantcontactpersoon van jouw organisatie.
Meer informatie voor partners vind je op Partner | SSO3W
Sociale verzekeringen
- Geef aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) door dat je tijdelijk met een uitgezonden Rijksambtenaar in het buitenland woont. Na het uitschrijven bij de gemeente krijgt de SVB namelijk een seintje dat je naar het buitenland vertrekt, maar weet dan niet altijd dat je mee gaat met een uitgezonden Rijksambtenaar. Neem altijd contact op met de SVB via MijnSVB (inloggen via DigiD). De ervaring leert dat telefonisch informeren over het algemeen meer ‘ruis’ oplevert.
- De gezinsleden van namens de overheid uitgezonden medewerkers kunnen tijdens de plaatsing in het Caribisch deel van het Koninkrijk verzekerd blijven voor de Nederlandse volksverzekeringen als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Voor de gezinsleden houden deze voorwaarden in, dat zij niet werkzaam zijn op standplaats. Voor wat betreft het werken op de standplaats betekent dit ook telewerken voor een bedrijf in Nederland. Het gaat hierbij om de feitelijke plek waar wordt gewerkt.
Wat zijn de voorwaarden als ik mag en ga werken?
- Belasting: breng de Belastingdienst op de hoogte van het feit dat je arbeid gaat verrichten in het buitenland via het aparte e-mail adres voor uitgezonden overheidspersoneel: belastingdienst.uitgezonden.overheidspersoneel@belastingdienst.nl
- Je hebt geen werkvergunning nodig. Zoek wel goed uit wat de geldende voorwaarden en restricties zijn als je wilt werken. Voor meer informatie zie de lokale overheidssites.
- Informeer de SVB en de Belastingdienst direct als je gaat werken.
- Wanneer je in het buitenland gaat werken en je op jaarbasis meer dan een bepaald bedrag verdient vervalt jouw recht op sociale verzekeringen in Nederland. Dit kan ook consequenties hebben voor de Kinderbijslag. Vraag via MijnSVB een Wlz-toets aan. Hierbij kun je goed nagaan onder welk sociaal zekerheidsstelsel je valt.
- Je bent niet meer meeverzekerd met je partner. Je moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit mag een Nederlandse of buitenlandse zorgverzekering zijn.
- Door een vrijwillige verzekering bij de SVB af te sluiten blijf je verzekerd voor de AOW en/of Anw, ook al werk je in het buitenland. Neem contact op via MijnSVB en informeer hen over je voornemen om in het buitenland te gaan werken. Vermeld altijd dat je de partner bent van een uitgezonden Rijksambtenaar.
Wanneer je tijdens de uitzending niet werkt, ook niet in of voor Nederland, geldt het volgende:
- Je blijft verzekerd voor de volksverzekeringen (AKW, AOW, WLZ, ANW) in Nederland ongeacht het eiland waar je naar vertrekt.
- Je kunt de Nederlandse zorgverzekering behouden via jouw partner. Zorg wel voor een goede buitenlanddekking.
- Als je in Nederland werkte voor vertrek, dan stopt je pensioenopbouw, gedurende de tijd dat je in het buitenland woont. Wel blijf je AOW-rechten opbouwen.
- Je wordt sterk aangeraden om een WLZ-toets (Wet langdurige zorg) aan te vragen via MijnSVB. Deze Wlz-toets stelt vast waar je sociaal verzekerd bent en dus onder welk sociaal zekerheidsstelsel je valt: het, Nederlandse of het lokale.
Kind(eren)
- Bereid je kinderen voor op vertrek.
- Houd bij de schoolkeuze rekening met aansluiting bij terugkeer naar Nederland
- Onderhoud de Nederlandse taal en cultuur, ook met het oog op aansluiting bij terugkeer naar Nederland
- Verdiep je in wat het betekent om een kind in het buitenland te krijgen
Onderwijs
- In het Caribisch deel van het Koninkrijk ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een onderwijsinstelling voor je kinderen.
- Het onderwijs in het Caribisch deel van het Koninkrijk valt onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse onderwijsinspectie (of indien niet aanwezig, de lokale onderwijsinspectie).
- Bekijk welke scholen in aanmerking komen voor vergoeding. De scholen die op deze lijst staan of toegevoegd worden, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Op de Cariben is speciale leerbegeleiding niet of onvoldoende aanwezig. Ga daarom zo snel mogelijk na of de school die je op het oog hebt de benodigde begeleiding biedt en welke extra kosten hieraan verbonden zijn.
- Onderzoek tijdig welke school (onderwijssysteem, niveau e.d.) het beste bij jouw kind past en schrijf je kind tijdig in. De school sluit met jou het contract, niet met het Rijk.
- Vraag actueel dossier en rapporten over uw kind bij de oude school op.
- Neem vooraf contact op met de Nederlandse vertegenwoordigingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, of de besturen van het Caribisch deel van Nederland .
Vergoedingen voor onderwijs
- In de CAO Rijk is opgenomen dat de onderwijsvergoeding voor een internationale school is gemaximeerd als er Nederlandstalig primair of secundair onderwijs beschikbaar is. Alleen op Sint Maarten is geen Nederlandstalig onderwijs beschikbaar. Lees onder welke voorwaarden onderwijskosten worden vergoed.
- Je betaalt zelf de school- en inschrijfkosten. De kosten kun je vervolgens bij 3W declareren via het Aanvraagformulier.
Word je voor langer dan 12 maanden uitgezonden en verhuis je samen met jouw gezin? Dan maak je aanspraak op onderstaande voorzieningen:
- Zodra we jouw aanmelding via de Klantcontactpersoon van jouw organisatie hebben ontvangen melden we jouw vertrek aan bij het internationaal verhuisbedrijf (nadat het voorbereidingsgesprek heeft plaatsgevonden). De verhuizer neemt daarna rechtstreeks contact met je op.
- Jouw verhuisboedel wordt ‘door-to-door’ getransporteerd. Per overplaatsing wordt slechts één zending vergoed om alles ter plaatse te krijgen. Zie ook verhuizing inboedel en verhuiskostenvergoeding.
- Tijdens het transport wordt jouw inboedel door de werkgever verzekerd. Zorg dat ook na het transport jouw inboedel voldoende is verzekerd.
- Als je wordt uitgezonden voor een periode van meer dan twaalf maanden en je jouw auto meeneemt, dan betaalt jouw werkgever de kosten van het transport.
- Check bij de RDW wat de voorwaarden zijn voor schorsen en uitvoer van jouw auto uit Nederland. Als je eenmaal bij het BRP bent uitgeschreven, dan kun je geen auto meer op jouw naam in Nederland laten zetten. Heb je een andere vraag over bijvoorbeeld het uitvoeren van jouw privéauto, het transport hiervan of de verzekering, kijk dan op Veelgestelde vragen (FAQ) over auto's.
- Verlof rondom verhuizen. Om zaken te regelen voor jouw verhuizing en om te wennen aan de nieuwe situatie heb je recht op twee weken verlof met doorbetaling van uw maandinkomen. Dit dien je verder af te stemmen met jouw organisatie.
Als je langer dan 12 maanden wordt uitgezonden en je gezin in jouw woning in Europees Nederland blijft wonen, is het uitgangspunt dat je tijdens de uitzending een gemeubileerde woning huurt en dat jouw inboedel in Europees Nederland blijft.
Tijdens jouw uitzending dien je zelf jouw huisvesting te regelen. Je hebt daarbij recht op een vergoeding voor de kosten van jouw huisvesting die daarvoor in aanmerking komen
- voorafgaand aan
- tijdens en
- na afloop van
jouw uitzending. Hierbij geldt als voorwaarde dat je zonder onderbrekingen over deze huisvesting beschikt.
Aanvragen vergoeding voor huisvesting
Voor de periode dat je jouw woning hebt verlaten maar je nog niet bent vertrokken naar het Caribisch deel van het Koninkrijk, heb je maximaal veertien dagen recht op een vergoeding.
Dit is alleen anders als jouw gezinsleden je tijdens jouw uitzending niet vergezellen of als je wordt uitgezonden voor een periode van maximaal twaalf maanden. In dat geval heb je recht op één overnachting voor jezelf voorafgaand aan jouw uitzending.
Tijdelijke huisvesting:
Als je aan het begin van jouw uitzending nog niet beschikt over een huurwoning om tijdens jouw uitzending in te wonen, heb je maximaal 70 dagen recht op een vergoeding voor tijdelijke huisvesting in plaats van de huurvergoeding.
- Je dient de offerte voor de tijdelijke huisvesting vooraf te laten toetsen door 3W
- De vergoeding wordt aan jou uitgekeerd
- Je betaalt zelf direct aan de verhuurder.
Aanvragen huurvergoeding:
Je hebt recht op een huurvergoeding voor jouw kosten van huisvesting die daarvoor in aanmerking komen. Zodra je beschikt over een huurwoning of vanaf de 71ste dag van jouw uitzending als je nog niet beschikt over een huurwoning om tijdens uw uitzending in te wonen.
- Aanvraagformulier
- Je dient de huurovereenkomst vooraf te laten toetsen door 3W
- De huurvergoeding wordt aan jou uitgekeerd.
- Je betaalt zelf direct aan de verhuurder.
-
*let op: voor huisvesting geldt een eigen bijdrage
Verlofreis
- Als je wordt uitgezonden voor een periode van meer dan zes maar maximaal twaalf maanden dan heb je recht op een retourticket (Economy class) naar Europees Nederland.
- Als je wordt uitgezonden voor een periode van langer twaalf maanden dan heb je recht op een retourticket (Economy class) naar Europees Nederland voor jou en je gezinsleden gezinsleden die mee op uitzending zijn.
Gezinsherenigingsreis
- Als je voor een langere periode dan twaalf maanden wordt uitgezonden, maar een gezin hebt dat in jouw woning in Europees Nederland achterblijft, dan heb je per periode van 6 maanden recht op vliegtickets voor een reis van maximaal 6 weken naar Europees Nederland.
Calamiteitenreis
- De CAO Rijk voorziet in de vergoeding van calamiteitenreizen bij een levensbedreigende ziekte en overlijden van naaste familie (eerste graads en tweede graads) in Europees Nederland.
Reis om medische reden
Als jij of een gezinslid op advies van de bedrijfsarts naar Europees Nederland moet reizen om een medische reden dan krijg je voor die reis extra vliegtickets. Hiervoor gelden een voorwaarden.
Tijdens jouw uitzending gelden bijzondere voorwaarden met betrekking tot onder andere belastingplicht, opbouw sociale volksverzekeringen en fiscale behandeling eigen woning. Bekijk Fiscale aangelegenheden | Onze diensten | SSO3W voor meer informatie.
Terugkeren naar Nederland kan minstens zo'n grote stap zijn als op uitzending gaan. Besteed daarom tijdig aandacht aan planning en voorbereiding voor jouw terugkeer.
Bij terugkeer maak je aanspraak op onderstaande vergoedingen:
- Verhuizing inboedel (niet voor uitzendingen korter dan 12 maanden, of als het gezin in Europees Nederland is gebleven)
- Tijdelijke huisvesting
- Verhuiskostenvergoeding bij terugkeer
- Vergoeding dubbele woonlasten
Kom je er niet uit?
Stel je vraag via dit digitale formulier of neem contact met ons op.