Afhankelijke kinderen van uitgezonden ambtenaren kunnen diplomatieke paspoorten aanvragen, ook als zij niet permanent bij de uitgezonden ambtenaar op de post verblijven.
Kinderen die niet bij de uitgezonden ambtenaar op de post verblijven, mogen hun diplomatieke paspoorten niet voor privéreizen gebruiken. Met andere woorden, zij mogen de diplomatieke paspoorten alleen gebruiken om van en naar de post te reizen.
Bij minderjarige kinderen moeten degenen die met het ouderlijk gezag zijn belast (meestal beide ouders) het paspoortaanvraagformulier ondertekenen. Als een minderjarig kind nog niet in het bezit is van een nationaal paspoort of een Nederlandse identiteitskaart en nooit in de BRP is opgenomen, moet een kopie van de gelegaliseerde/geapostilleerde geboorteakte worden overgelegd.
Bij minderjarige kinderen moeten tevens kopieën van de houderpagina van degenen die met het ouderlijk gezag zijn belast (meestal beide ouders) aan de balie worden overgelegd.
Als een kind in het buitenland is geboren, kan het nieuwe diplomatieke of dienstpaspoort worden aangevraagd via de consulaire afdeling van de post. Dit is een uitzonderingssituatie, waarbij ervan wordt uitgegaan dat aan de verschijningsplicht wordt voldaan en de identiteit van het kind wordt bevestigd door de post. De post maakt een verklaring op dat het kind in persoon is verschenen. Stuur deze verklaring mee met de paspoortaanvraag.
Maak een afspraak als je met een gezin komt.
Op de pagina met veelgestelde vragen vind je de definitie van 'Afhankelijk kind'.
Zelfstandige paspoortaanvragen voor afhankelijke kinderen: Als afhankelijke kinderen op een later moment zelf een diplomatiek paspoort aanvragen, dien je dit graag met een begeleidende e-mail van de uitgezonden ambtenaar in. Er moet een volledig dossier worden overlegd, dat wil zeggen alle benodigde documenten genoemd onder “wat moet ik meenemen,” inclusief een plaatsingsbrief/aanmeldmemo van de uitgezonden ouder.