Partner en verblijf
Ga je als partner mee op uitzending naar een ambassade of consulaat? Hieronder informeren we je over de verblijfstatus en diplomatieke status.
Sommige links staan op ons intranet (BZelf/Rijksportaal), en zijn alleen bereikbaar als jouw partner (rijksmedewerker) inlogt op een rijkswerkplek.
Partner informatie
Check of jouw samenlevingsvorm door het gastland wordt erkend in de matrix verblijfstatus partner (alleen beschikbaar via Rijksportaal).
Is dat niet het geval, neem dan contact op met de post en informeer naar de gevolgen.
Toelichting:
- Het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer (1961) geeft geen definitie van de familieleden die mee mogen afreizen naar het ontvangende land. Algemeen aanvaard is wel dat een huwelijk tussen man en vrouw, en de inwonende minderjarige kinderen worden toegelaten door het ontvangende land.
- Voor meer informatie over het Verdrag van Wenen en de daarbij horende diplomatieke status, lees FAQ Diplomatieke status en immuniteit.
- Als erkend meereizende partner ontvang je van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken een diplomatiek paspoort. De Nederlandse paspoortwet bepaalt dat dit paspoort alleen verstrekt wordt aan personen met de Nederlandse nationaliteit. Het diplomatieke paspoort staat ook los van de diplomatieke status. Hieronder lees je meer over de diplomatieke status.
- Vraag het paspoort en visum ruim voor vertrek aan bij het Consulair Diensten Centrum van 3W.
- Als jouw samenlevingsvorm wordt erkend, ontvang je van het gastland een diplomatieke status als jouw partner op een post gaat werken. Met die diplomatieke status geniet je strafrechtelijke, civiel- en administratiefrechtelijke immuniteit.
- Partners van medewerkers bij een Consulaat-Generaal krijgen geen immuniteit. Jouw status wordt namelijk bepaald op basis van het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen (1963).
- De status voor partners van medewerkers bij Permanente Vertegenwoordigingen is per vertegenwoordiging anders. Neem contact op met de vertegenwoordiging via Landen & gebieden | Nederlandwereldwijd.nl.
- Sommige landen eisen dat je afstand doet van de strafrechtelijke immuniteit bij het verrichten van arbeid. Het Nederlandse ministerie staat dit onder geen beding toe, ook niet om te werken. Erkende partners hebben in grote lijnen dezelfde immuniteit als de diplomaat zelf, om te vermijden dat de ontvangende staat indirect het functioneren van de diplomaat (en daarmee van de Nederlandse overheid) kan belemmeren.
- De Chef de Poste is verplicht alle Rijksambtenaren en hun gezinsleden aan te melden bij Protocol van het ontvangende land. Met deze aanmelding is het verblijf met diplomatieke status geregistreerd.
Mag ik als niet-Nederlandse erkende partner verblijven in het gastland?
Check of jouw samenlevingsvorm door het gastland wordt erkend in de matrix verblijfstatus partner (alleen beschikbaar via Rijksportaal).
Is dat niet het geval, neem dan contact op met de post en informeer naar de gevolgen.
- Partners die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, maar wel als erkende partner in het ontvangende land kunnen worden aangemeld, horen in beginsel de diplomatieke status te ontvangen. Zij krijgen echter geen diplomatiek paspoort, immers Nederland (en dus ook BZ) kan geen paspoort afgeven voor mensen die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten.
- Als de buitenlandse partner een visum nodig heeft voor inreizen in het ontvangende land, dan kan de 3W diplomatieke- en visumbalie faciliteren bij de aanvraag.
Bij terugkeer naar Nederland
Keer je terug naar Nederland en wil je je hier vestigen met jouw partner (de rijksmedewerker)? Dan moet je als partner in bepaalde gevallen toestemming krijgen om naar Nederland te mogen komen. De rijksmedewerker moet hiervoor een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) aanvragen.
Lees ook de veelgestelde vragen over vestiging buitenlandse partner in Nederland.
Relatie beëindigen tijdens uitzending in het buitenland
Verloopt de relatie tijdens de uitzending anders dan gehoopt en ervaren jullie relatieproblemen? Is het verstandig om de uitzending samen voort te zetten? Of gaan jullie uit elkaar en gaat de partner terug naar Nederland? Dit zijn lastige vragen en de situatie is een privé aangelegenheid. Vanuit 3W bieden we je toch graag wat handvatten met meer informatie over wat er allemaal geregeld moet worden:
- Geef de situatie aan bij de leiding van de post. Je kunt altijd terecht bij de Chef de Poste en/of de Operationeel Manager. Dit geldt ook voor de partner die mee is op uitzending.
- Neem (als uitgezonden medewerker) contact op met 3W via het vragenformulier om na te gaan welke gevolgen de beëindiging van de relatie (huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst) heeft voor de partnertoelagen en voor eventuele andere buitenlandvergoedingen. 3W bepaalt met ingang van welk moment de toelagen worden stopgezet en kan overgaan tot terugvordering indien dit niet meteen, na vertrek van de partner op de post, via het hierboven genoemde formulier is gemeld. Zoek dus tijdig contact met 3W om na te gaan welke gevolgen de beëindiging van de relatie heeft voor jullie plaatsing. Het contact hierover verloopt in beginsel tussen de uitgezonden medewerker en de klantmanager van 3W/PB/UM.
- Voor persoonlijke ondersteuning kun je (als uitgezonden medewerker) contact opnemen met Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW). Bekijk deze pagina voor meer informatie hoe BMW te benaderen is: BZelf - Bedrijfsmaatschappelijk werk (buzaservices.nl).
- Partners kunnen contact opnemen met de medewerkers van de afdeling VMG (Voorlichting Medewerker en Gezinsleden) binnen 3W via 3W-VWT@minbuza.nl. Het gesprek met de medewerker van 3W/PB/VWT/VMG is onpartijdig en vertrouwelijk van aard. Indien nodig en gewenst, kan de 3W medewerker de partner doorverwijzen naar Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW) voor een eenmalig gesprek.
- Hoe het precies zit met de juridische en/of notariële procedures voor het beëindigen van de relatie wordt toegelicht op de website van Nederland Wereldwijd.
Gevolgen vergoedingen en voorzieningen o.g.v ACRU bij beëindiging relatie tijdens een plaatsing op de post
1. Buitenlandvergoeding partnerdeel
Het partnerdeel van de buitenlandvergoeding wordt stop gezet met ingang van de datum van het definitieve vertrek van de standplaats van de partner dan wel van de datum waarop het besluit is genomen geen duurzame, gezamenlijke huishouding te voeren. Dit kan (ver) voor de feitelijke datum van de officiële beëindiging van de relatie liggen.
Het gaat hier om het partnerdeel van de standplaatstoelage en om de passieve representatie (inclusief de koopkrachtcorrectie) en de oudedagsvoorziening partner.
2. Buitenlandvergoeding kind(eren)deel
Indien kinderen van de standplaats vertrekken, eindigt met ingang van de datum van definitief vertrek van de standplaats het kind-deel van de standplaatsvergoeding (inclusief de koopkrachtcorrectie) en de vergoeding huispersoneel kind.
Heeft de uitgezonden medewerker een kind jonger dan 18 jaar dat op de standplaats blijft dan bestaat recht op een vergoeding alleenstaande ouder vanaf de vertrekdatum van de partner.
3. Verhuizing
Bij tussentijds, definitief, vertrek van de partner is het mogelijk boedel voor rijksrekening naar Nederland te verschepen. Eventuele meerkosten voor transport buiten Nederland komen voor eigen rekening. Let wel: er is geen recht op een verhuizing indien de resterende duur van de plaatsing zes maanden of korter is. De rechten zijn als volgt:
- 2 cbm per definitief vertrekkend gezinslid of
- een 20 voets container (max 30 cbm) naar Nederland laten transporteren. Indien voor deze optie wordt gekozen, heeft de uitgezonden medewerker bij terugkeer naar Nederland of een verhuizing naar de volgende standplaats, nog slechts recht op vervoer van boedel in een 20 voets container (max. 30 cbm).
De verhuizing wordt uitgevoerd door een door de werkgever gecontracteerde verhuisfirma. Indien je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, meld je dit bij jouw klantmanager van 3W/PB/UM, zodat de verhuizing bij de verhuisfirma kan worden aangemeld.
Er is geen mogelijkheid om voor een tussentijds van de standplaats vertrokken (ex-)partner of kind boedel langdurig op te slaan voor rijksrekening.
4. Overplaatsingsreis gezinsleden naar Nederland
Reiskosten voor de overplaatsingsreis van de tussentijds vertrekkende gezinsleden worden vergoed tot aan Nederland. Eventuele meerkosten naar een ander land dan Nederland zijn voor eigen rekening. Overbagage voor een extra koffer of tot een maximum van 40 kg. (incl. het vrijdom van de luchtvaartmaatschappij) kan het declaratieformulier (SSP) gedeclareerd worden.
5. Herenigingsreizen voor op de standplaats achtergebleven kinderen
Er is geen recht meer op een herenigingsreis naar de standplaats voor een gewezen partner of een herenigingsreis kind naar de verblijfplaats van de gewezen partner.
6. Zelfstandig gehuisveste kinderen, kinderen in gastgezin en kinderen in een internaat
Bij vertrek van de (ex-)partner van de standplaats stopt het recht op de vergoeding zelfstandige huisvesting, vergoeding gastgezin of vergoeding internaat kosten voor afhankelijke kinderen die tijdens de plaatsing om erkende reden niet op de standplaats verblijven. De betreffende vergoeding stopt per vertrekdatum van de partner.
7. Internationaal onderwijs voor kinderen die met de partner terugkeren
Indien er niet langer sprake is van een gezamenlijke huishouding met de partner en het/de kind/eren samen met de partner van de standplaats vertrekken geldt voor het recht op de vergoeding van internationaal onderwijs het volgende:
- Als het/de kind/eren op dat moment primair onderwijs volgt/volgen, bestaat nog wel recht op vergoeding van de kosten voor het afronden van het lopende schooljaar aan de betreffende school. Daarna stopt het recht op vergoeding van internationaal onderwijs.
- Volgt het/de kind/eren op dat moment secundair onderwijs dan worden de kosten voor het afronden van het reeds aangevangen secundair onderwijs in het betreffende curriculum in de betreffende taal vergoed. Dat kan dus ook bij een andere school zijn en zelfs in een ander land mits het gevolgde onderwijssysteem en de taal waarin het onderwijs wordt gegeven maar gelijk blijven,
8. Professionele ontwikkeling partner
Bij beëindiging van jouw gezamenlijke huishouding eindigt het recht op de vergoeding professionele ontwikkeling van de partner. Het budget wordt naar rato berekend tot de datum waarop de gezamenlijke huishouding wordt ontbonden.
9. Vergoeding dubbele huishouding en/of verminderde inhoudingen
Als de partner gedurende de plaatsing niet op de standplaats verblijft, vinden er geen inhoudingen plaats voor wat betreft ‘huisvesting’ en de ‘bijkomende kosten van huisvesting’. Vanaf de datum dat je besluit geen gezamenlijke huishouding meer te voeren, eindigt het recht op deze voorziening. Per die datum zullen er op het totaal aan vergoedingen bedragen ingehouden worden aan ‘inhouding huisvesting’ en ‘bijkomende kosten huisvesting’.
Ditzelfde geldt voor de vergoeding van de kosten van dubbele huishouding in het geval de partner om een erkende reden niet op de standplaats verblijft. Het recht hierop eindigt ook per de datum waarop wordt besloten geen gezamenlijke huishouding meer te voeren.
Disclaimer: Bovenstaande tekst is een verkorte/vereenvoudigde weergave van de diverse rechten in de ACRU. Lees altijd het artikel nog na om te zien of er aanvullende voorwaarden zijn. Het ACRU artikel is altijd leidend en aan bovengenoemde tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Kom je er niet uit?
Stel jouw Fvraag via ons Self Service Portal of neem contact met ons op.