Veelgestelde vragen (FAQ) over auto's
Bent u geplaatst op een post, in het Caribisch deel van het Koninkrijk of keert u terug naar Nederland? Wilt u uw auto uit Nederland meenemen of bij terugkeer weer invoeren? Op deze pagina staan 'frequently asked questions, van het transport tot verzekeren, van het schorsen van uw kenteken tot het verlengen van uw rijbewijs.
Alles over auto's
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet in Nederland te gebruiken, bijvoorbeeld door deze naar uw nieuwe standplaats in het Caribisch gebied mee te nemen, dan kunt u de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u uw kenteken schorsen. Voldoet u niet meer aan deze verplichtingen, zonder het kenteken te schorsen, dan krijgt u een boete.
Na repatriëring mag u weer met het voertuig op de openbare weg in Nederland rijden op het moment dat de schorsing is opgeheven. Het voertuig moet dan wel verzekerd zijn en (mits van toepassing) een geldige APK hebben.
Voor het uitvoeren of in Nederland achterlaten van uw auto kunt u de site van de RDW raadplegen. Om uw auto online te schorsen bij het RDW heeft u DigiD nodig of een Europees erkend inlogmiddel.
Woont u in Amsterdam? Bij terugkeer naar het oorspronkelijke woonadres kan een opgezegde parkeervergunning opnieuw geactiveerd worden, zonder wachttijd. Hiervoor is een schriftelijke aanvraag noodzakelijk als de vergunning langer dan 3 jaar niet-actief is geweest. De online vergunningaanvraag biedt deze optie niet. Gebruik hiervoor het formulier: Schriftelijk aanvragen parkeervergunning voor bewoners - Gemeente Amsterdam. De parkeervergunning moet bij vertrek eerst door de vergunninghouder zelf actief worden opgezegd. De plaatsingsbrief kan per mail toegestuurd worden aan de gemeente Amsterdam, directie Parkeren via straatparkeren@amsterdam.nl.
Bij een overplaatsing vanuit of naar Nederland, maar ook bij een overplaatsing van post naar post, maakt u aanspraak op verzending van de verhuisboedel. 3W heeft hiervoor namens BZ een contract afgesloten met het internationaal verhuisbedrijf Harmony Relocation B.V.
- Als de rechtstreekse reisroute tussen de oude en de nieuwe standplaats meer dan 2000 km bedraagt, maakt u aanspraak op het transporteren van één auto (personenauto of motor, artikel 3.66 ACRU) Het transport van deze auto moet in beginsel worden gecombineerd met de verhuisboedel. In Ik verhuis naar Nederland en wil mijn verhuisboedel belastingvrij invoeren leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen om vrijstelling te krijgen. Op de site van de Belastingdienst vindt u meer informatie over vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik auto.
- Als uw auto niet op de oude of nieuwe standplaats wordt aangeschaft maar elders en er aanspraak bestaat op het voor Rijksrekening transporteren van een auto, dan worden de door u gemaakte kosten van het transport, de verzekering en inklaringskosten vergoed. Hierbij is het maximale bedrag het bedrag dat voor Rijksrekening zou zijn gekomen als uw auto samen met de boedel zou zijn getransporteerd. De kosten kunnen worden gedeclareerd via SSP.
- De auto moet binnen twaalf maanden gerekend vanaf de dag van de eerste aankomst op de standplaats zijn afgeleverd. U betaalt zelf de kentekenplaten, de op naam zetting, registratie- en deregistratiekosten en handelingsfees en al het overige wat niet in artikel 3.66 en 3.67 ACRU wordt genoemd. In artikel 3.68 ACRU wordt nog benoemd welke kosten er door de medewerker zelf betaald moeten worden in bepaalde situaties (zie ook de toelichting van de ACRU).
Alle medewerkers (inclusief attachés en gedetacheerden) die op grond van de ACRU worden geplaatst bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland hebben recht op een maandelijkse transportvergoeding (artikel 3.39 ACRU). Dit ter bestrijding van uw kosten van het woon-werkverkeer en voor zakelijke ritten binnen de standplaats. Uit de transportvergoeding betaalt u ook gemaakte kosten met openbaar vervoer, taxi of eigen vervoer.
Op grond van artikel 3.40 van de ACRU bestaat geen recht op transportvergoeding als u voor het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten binnen de standplaats voor ten minste de helft van het aantal af te leggen kilometers gebruik kan maken van een door de dienst ter beschikking gestelde dienstauto.
De hoogte van uw transportvergoeding wordt vastgesteld met toepassing van Bijlage 2B, onder 12, volgens het voor uw functieniveau geldende bedrag. Als u de functie van hoofd van een post vervult, geldt het vermelde hogere bedrag. Voor kosten die u in verband met functie-uitoefening maakt voor vervoer buiten de standplaats ontvangt u vergoeding van kosten van gebruik van:
- openbaar vervoer: de werkelijke kosten in de door uw werkgever vanwege de lokale omstandigheden passen geachte klasse onder overlegging van bewijsstukken;
- eigen vervoer: € 0,28 per afgelegde kilometer;
- taxi: kosten van een taxi als het gebruik van openbaar vervoer en eigen vervoer redelijkerwijs niet mogelijk is onder overlegging van bewijsstukken.
Een declaratie voor zakelijke ritten buiten de standplaats kunt u indienen via uw post.
Overige vragen vergoedingen
Heeft u een andere vraag over vergoedingen buitenland en overige vergoedingen? Kijk dan ook eens op BZelf.
Het gebruik van een auto op de standplaats in het Caribisch gebied is gewenst.
De KU-regeling voorziet niet in het transport van een eigen motorvoertuig. Wel voorziet de KU-regeling in het vergoeden of verstrekken van een huur- of leaseauto gedurende de gehele formele termijn van uitzending. Deze regeling geldt voor alle deskundigen die uitgezonden worden op basis van de Regeling vergoedingen bij uitzending deskundigen voor korte duur( max. 1 jaar), naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba (KU-regeling).
De vergoeding geldt tot maximaal de kosten van een huur- of leaseauto in klasse B (kleine middenklasse). Parkeer- en brandstofkosten in relatie tot het zakelijk gebruik van de te vergoeden huur- of leaseauto, worden eveneens vergoed.
Voorwaarden
- Als u zelf een auto reserveert, moet u vooraf de prijs met uw contactpersoon bij 3W afstemmen.
- Na 3 maanden verblijf kunt u de daadwerkelijk gemaakte kosten middels het declaratieformulier korte uitzending indienen via het Aanvraagformulier
- Uit de ingediende declaratie volgt een afrekening.
- Bij het inleveren van de declaratie dienen alle betaalbewijzen, waaruit blijkt dat je het zelf hebt betaald, facturen en contracten toegevoegd te worden. Zorg ervoor dat de kopieën goed leesbaar zijn.
- 3W kan geen uitbetaling plaats laten vinden zonder alle voorgenoemde stukken.
Vragen
Stel uw vraag met dit formulier.
3W verwerkt de melding binnen 5 werkdagen.
De regeling CAO Rijk voorziet in het transport van uw inboedel en motorvoertuig (auto of motor), hierna aangeduid als auto, vanuit Nederland naar de nieuwe standplaats.
Deze regeling is voor alle medewerkers die op grond van het CAO Rijk naar het Caribisch deel van het Koninkrijk voor de duur van langer dan een jaar worden uitgezonden en met hun gezin verhuizen.
Bij aanvang uitzending en bij beëindiging uitzending kent CAO Rijk en voorziening voor een huurauto op de standplaats in het Caribisch gebied.
Het transport van inboedel en auto is tot bepaalde maximumbedragen verzekerd. Het verhuisbedrijf kan u over de actuele maximumbedragen informeren. De boedel is verzekerd van deur tot deur en de auto van haven tot haven.
Invoerrechten
Bij een auto die relatief nieuw is en/of nog niet lang op uw naam staat, kunnen invoerrechten door de douane van het land van aankomst worden geheven. Het verdient aanbeveling zich goed te laten informeren over de douanevrijstellingen van het betreffende land bij het transport van een auto. Invoerrechten van goederen die niet voor vrijstelling in aanmerking komen, zijn voor eigen rekening.
Schorsen kenteken
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet in Nederland te gebruiken, bijvoorbeeld door deze naar uw nieuwe standplaats in het Caribisch gebied mee te nemen, dan kunt u de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzetten. Daarvoor moet u uw kenteken schorsen. Voldoet u niet meer aan deze verplichtingen, zonder het kenteken te schorsen, dan krijgt u een boete.
Na repatriëring mag u weer met het voertuig op de openbare weg in Nederland rijden op het moment dat de schorsing is opgeheven. Het voertuig moet dan wel verzekerd zijn en (mits van toepassing) een geldige APK hebben.
Voor het uitvoeren of in Nederland achterlaten van uw auto kunt u de site van de RDW raadplegen.
3W faciliteert de verzekering van de boedel en auto die wordt verhuisd of in opslag wordt gegeven en motorvoertuigen die worden getransporteerd tegen schade, verlies en diefstal (artikel 3.67 ACRU)
Verzekering boedel
Verzekerd is de vervangingswaarde van de boedel conform de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Voor de hoogte van de verzekering van de boedel verwijzen wij u naar artikel 3.67 ACRU)
Verzekering auto tijdens transport
De in artikel 3.66 van de ACRU bedoelde auto wordt door uw werkgever ten behoeve van u verzekerd tegen schade, verlies en diefstal tijdens het transport naar uw volgende standplaats of naar Nederland volgens de polisvoorwaarden van de door uw werkgever aangewezen verzekeringsmaatschappij.
Voorwaarden
Deze verzekering voor transport en opslag geldt bij verhuizingen die worden uitgevoerd door een internationaal verhuisbedrijf op grond van de ACRU.
Overige vragen
Heeft u nog een vraag over internationale verhuizing bij overplaatsing kijk dan ook eens op BZelf.
Bij terugkeer naar Nederland is het mogelijk om de auto die u tijdens de plaatsing in het buitenland in gebruik en bezit had, in te voeren. Afhankelijk van de situatie kan 3W en/of het verhuisbedrijf helpen bij de administratieve afhandeling van deze procedure. Dit geldt voor alle medewerkers (inclusief attachés en gedetacheerden) die op grond van de ACRU waren geplaatst bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland.
2000 km
Indien uw auto samen met de verhuisboedel over zee wordt getransporteerd, begeleidt het verhuisbedrijf het logistieke proces, inclusief de administratieve afhandeling van de invoer van de auto. Informeer vooraf bij het verhuisbedrijf naar de exacte voorwaarden, en check ook de websites van de RDW en de Douane.
Als de afstand tussen de standplaats en de woonplaats in Nederland minder dan 2000 km is (snelste route volgens Google Maps), kan uw auto niet worden ingesloten bij de verhuisboedel. In dit geval moet u de auto zelf over de weg naar Nederland overbrengen. U moet dan ook zelf contact opnemen met de RDW en/of Douane om de auto te registreren en invoeren. Bij 3W kunt u wel terecht voor de benodigde verklaring vrijstelling BPM, deze vraagt u aan via SSP aanvraag invoering motorvoertuig in Nederland
Voorwaarden
Check voor de actuele voorwaarden met betrekking tot het invoeren van auto’s, de website van de RDW Particulier en de Douane.
Aanvragen
Onderstaande link leidt u naar het Self Service Portal (SSP), een https-pagina die bereikbaar is indien u bent aangelogd op een rijkswerkplek (thuis of op kantoor). Binnen het portaal bent u bekend bij ons. U kunt dit controleren door rechtsboven te klikken op uw profiel. Hierdoor weet u dat uw gegevens vertrouwd worden behandeld. |
Vragen
Heeft u een andere vraag over internationale verhuizing bij overplaatsing, kijk dan ook eens op BZelf.
Als u eenmaal bij het BRP bent uitgeschreven, dan kunt u geen auto meer op uw naam in Nederland laten zetten.
Bekijk ook informatie over:
- Auto exporteren of schorsen als u naar het buitenland verhuist
- Auto importeren bij een verhuizing naar Nederland
Stappenplan
Op Nederland Wereldwijd staat een stappenplan met meer informatie over het exporteren van uw auto bij een verhuizing naar het buitenland.
Verhuist u naar Nederland en neemt u uw auto mee? Houd er rekening mee dat u maar voor een korte tijd in Nederland mag rijden met een buitenlands kenteken. Daarna moet u bij het RDW een Nederlandse kenteken aanvragen. Lees op nederlandwereldwijd.nl hoe lang u mag rijden met een buitenlands kenteken
Informatie over de geldigheid van uw Nederlandse rijbewijs in het buitenland vindt u op rijksoverheid.nl
Woont u in het buitenland en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen. Wij verwijzen u hiervoor graag door naar Nederland Wereldwijd. Voer in het zoekvenster rijbewijs verlengen + land in. Let op; voor uitgezonden medewerkers gelden soms andere regels - informeer hiernaar bij de post.
Bent u uitgezonden en hebt u problemen met de omwisseling van een rijbewijs in het buitenland? Dan kunt u contact opnemen met RDW via rijbewijsmailing@rdw.nl of bel + 31 (0) 88 008 7407 (Helpdesk RDW afdeling rijbewijzen. Kies vervolgens 2 x optie 1 voor rijbewijs informatie)
De RDW stuurt geen post naar het buitenland. U heeft dus een (correspondentie) adres in Nederland nodig waar uw formulieren en rijbewijs naartoe gestuurd worden.
Bent u werkzaam bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland en op zoek naar informatie over het gebruik van dienstauto’s? Wij hebben alle ‘frequently asked questions’ voor u op een rijtje gezet.