Banken
Regel uw bankzaken ruim voordat u naar het buitenland vertrekt om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.
- Uitgezonden rijksambtenaren hebben regelmatig problemen met hun bankzaken. Alle CdP’s en hun gezinsleden zijn aangemerkt als PEP (politically exposed person), waardoor banken extra controles moeten uitvoeren op uw vermogen. Soms wordt ook uw creditcard stop gezet, omdat het land waarin u bent geplaatst op een hoog risicolijst staat.
- Private instellingen, zoals banken, beslissen zelf over te voeren beleid aan hun klanten en kunnen soms niet anders handelen vanwege nationale of Europese wetgeving (bijv. de extra controles voor PEP’s). Banken worden steeds voorzichtiger vanwege nationale of Europese wetgeving.
- Algemeen advies is om te zorgen dat u geen nieuwe bankrekeningen hoeft te openen voor uzelf en uw gezinsleden tijdens de plaatsing in het buitenland. Sommige banken hanteren namelijk beleid waarbij er geen productuitbreiding voor klanten mogelijk is zonder vast adres in Nederland. Wel mag u in beginsel de producten behouden die u al hebt.
- Voor kinderen die 18 jaar worden tijdens een plaatsing op een post, geldt dat het makkelijker is om een ‘junior’ rekening om te zetten naar een volwassen rekening, dan het openen van een geheel nieuwe rekening. Denk hierin vooruit.
- Het is van belang dat u aan uw bank doorgeeft dat u in het buitenland woont, zodat uw bank weet waarom er transacties vanuit bijvoorbeeld een hoog-risicoland zijn. Wees alert dat er ook banken zijn die een maximum termijn aan tijdelijk verblijf in het buitenland hanteren. Belangrijk om uw bank te informeren over uw plaatsingstermijn aan de hand van uw plaatsingsbrief.
- Sommige collega’s hebben problemen met hun debitcard met een VPAY-logo. U kunt u bank vragen om dit om te ruilen voor een Maestro-kaart. Vaak verhelpt dit het probleem.
- Over het algemeen geven banken aan dat telefonisch contact beter is dan mailcontact, omdat bellen als minder fraudegevoelig bekend staat.
- Sommige uitgezonden medewerkers kiezen ervoor hun eigen woning tijdelijk te verhuren tijdens de uitzending. Iedere hypotheekverstrekker hanteert hiervoor ander beleid, maar over het algemeen geldt dat de hypotheekverstrekker in ieder geval voorafgaande aan de verhuur schriftelijke toestemming moet geven. Een bank zal in principe alleen weten dat u de woning verhuurt als u of iemand anders dit aangeeft, dus communiceer dit actief om problemen te voorkomen. Vraag bij uw hypotheekverstrekker naar het beleid voor verhuur. Uw plaatsingsbrief (ook als de plaatsingstermijn niet aansluit op duur verhuur) kan helpen bij het besluit van uw hypotheekverstrekker om af te wijken van het beleid. Eventuele aanvullende bewijsstukken (ook voor de partner) zouden kunnen zijn: De maandspecificatie van de buitenlandtoelagen, bewijs van uitschrijving uit Nederland en/of een kopie diplomatiek ID van het gastland.
- Soms kunnen banken klanten helpen, voor bijvoorbeeld een hypotheek, als zij kunnen aantonen dat de verhuizing terug naar Nederland binnen 6 maanden zal plaats vinden. Een plaatsingsbrief kan als bewijs dienen. Geef dit van tevoren aan. Anders zou de hogere overdrachtsbelasting (10,4% sinds 2023) gelden voor het kopen van een huis in Nederland dat formeel niet uw hoofdwoning is. Deze percentages zijn van toepassing ongeacht of u vanuit het buitenland of binnen Nederland verhuist.
- Creditcardmaatschappijen kunnen eenzijdig besluiten om voor bepaalde landen geen creditcards (meer) te verlenen. Dit komt steeds vaker voor. Zo sluit ICS op dit moment meer landen uit. Banken en creditcardmaatschappijen zijn bevoegd hier zelfstandig toe te besluiten. Indien dit het geval is, is de enige oplossing om over te stappen op een andere creditcardmaatschappij (bijv. American Express).
- Voor medewerkers die al in het buitenland geplaatst zijn en niet meer over hun creditcard kunnen beschikken, kan het een uitkomst zijn om gebruik te maken van alternatieve betalingsmogelijkheden, zoals fin-tech apps (voorbeeld: revolut, N26). Of overweeg om lokaal een bankrekening te openen en eenmalig een groter bedrag over te maken vanuit Nederland om transactiekosten te beperken.
- Met ABN AMRO is beleid bereikt waarbij u en uw eventuele gezinsleden de bankrekening altijd mogen behouden in het buitenland. Dit kunt u regelen door een kopie van uw plaatsingsbrief te sturen naar ABN. U kunt geen nieuwe rekeningen openen. ABN AMRO hanteert beleid waarbij er geen productuitbreiding voor klanten mogelijk is als zij geen vast adres hebben in Nederland en in het buitenland verblijven. Wel mag u in beginsel de producten behouden die u al hebt.
- Uitgezonden rijksambtenaren met problemen kunnen contact opnemen met een gespecialiseerd contactpersoon (contactpersoon ABN bij 3W bekend).
- ABN AMRO is bereid om bij ICS te pleiten voor het behoud van de ICS creditcard die via de ABN-rekening is verstrekt. Zo behouden uitgezonden medewerkers met een ABN-rekening hun ICS creditcard.
- Bij de ABN AMRO kunnen uitgezonden rijksambtenaren door het sturen van hun plaatsingsbrief hun koopwoning voor de periode van de plaatsing verhuren. Bij een buitenlandse vervolgplaatsing kan dit opnieuw met de (nieuwe) plaatsingsbrief worden gedaan.
ING
- Bij ING zouden er geen problemen moeten zijn bij verhuizing naar het buitenland. ING geeft aan dat Nederlandse klanten ook in het buitenland in principe alle producten mogen behouden en ook kunnen uitbreiden maar aan uitbreiding zijn soms extra controles verbonden. Hier zit geen termijn op. Dit geldt ook voor de ING-creditcard.
- ING geeft aan dat klanten hun creditcard in principe kunnen behouden. Belangrijk is dat klanten doorgeven dat zij verhuizen naar het buitenland, zodat de bank weet waarom er transacties plaatsvinden in bepaalde landen. Vraag deze creditcard aan als u nog in Nederland ingeschreven staat. Op dit moment honoreert ING geen creditcard- aanvragen vanuit klanten als die buiten de EER wonen. ING bekijkt of dat beleid kan worden heroverwogen.
- ING is terughoudend met het verstrekken van een hypotheek aan aanvragers die niet woonachtig zijn in Nederland. Afhankelijk van de specifieke situatie is het binnen ING wel mogelijk maatwerk te leveren en een hypotheek aan te vragen vanuit het buitenland.
- Wanneer de klant zich tijdelijk in het buitenland vestigt om daar te werken voor zijn werkgever, is het verhuren van het onderpand tijdens de looptijd van de lening toegestaan, als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- De huurovereenkomst mag niet langer duren dan het verblijf in het buitenland duurt, met een maximum van 60 maanden. Bij NHG is de maximale termijn 36 maanden. Om aan te tonen hoe lang iemand in het buitenland verblijft, kan het plaatsingsbesluit gebruikt worden.
- In de huurovereenkomst wordt vastgelegd dat het onderpand na afloop van de overeengekomen termijn wordt ontruimd.
- De huurovereenkomst moet expliciet een einddatum hebben.
- De verhuurder moet na afloop het pand zelf weer betrekken.
- De huurder moet een particuliere huurder zijn.
- De Rabobank beschouwt klanten die langer dan drie jaar in het buitenland verblijven als ‘permanent verhuisd’ (zie: Verhuizen naar het buitenland - Rabobank). U mag een betaalrekening, spaarrekening, pensioenproduct en een hypotheek op een in Nederland gevestigd onderpand behouden. U kunt deze producten niet uitbreiden en u mag ook geen nieuwe producten of diensten aanvragen.
- Rabobank geeft aan dat klanten hun creditcard in principe kunnen behouden. Belangrijk is dat klanten doorgeven dat zij verhuizen naar het buitenland, zodat de bank weet waarom er transacties plaatsvinden in bepaalde landen. Vraag deze creditcard aan als u nog in Nederland ingeschreven staat.
- Tijdens de eerste drie jaar van de verhuur van een eigen woning vanwege tijdelijk verblijf in het buitenland, rekent Rabobank geen rente-opslag. Rabobank stelt op basis van de risicoberekeningen de tijdelijke aard voor hypotheeknemers op drie jaar. Na de drie jaar wordt het niet zelf bewonen van het hoofdverblijf door de Rabobank gezien als structurele verhuur (permanent verhuisd). Hierover wordt wél een rente-opslag berekend. Als u na drie jaar weer zelf in het hoofdverblijf gaat wonen en daarna weer wordt uitgezonden, dan betaalt u weer voor drie jaar geen rente-opslag. Deze voorwaarden heeft de hypotheeknemer ondertekend bij het afsluiten van de hypotheek (acceptatie en beheerbeleid).
- Mocht u toch langer dan drie jaar het hoofdverblijf niet bewonen, dan moet u contact opnemen met uw financieel adviseur (daar heeft u als Rabobank hypotheeknemer recht op) bij de Rabobank die advies kan geven wat financieel verstandig is om te doen. De financieel adviseur kan dan berekenen hoe hoog de rentetoeslag is na drie jaar.
- De PEP-status is gekoppeld aan uw functie en niet aan uw woonadres. Ambassadeurs, Zaakgelastigden en hun familieleden kunnen aangemerkt worden als PEP. Dit volgt uit wetgeving die erop toeziet witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan (zie bericht HDPO/AR 16-05-2022). De PEP status vervalt wat betreft de Nederlandse banken één jaar na terugkomst in Nederland.
- Het hebben van de PEP-status leidt tot vragen van banken over uw rekeningen en de herkomst van het vermogen. Soms leiden antwoorden weer tot nieuwe vragen. Dit kan zorgen voor vervelende en langdurige correspondentie met uw bank. Dit is met een aantal Nederlandse banken besproken. De Nederlandse wetgeving is gestoeld op dwingende Europese voorschriften. Banken kunnen niet om de wet- en regelgeving heen, maar hebben wel tips gegeven die behulpzaam kunnen zijn (zie onderstaand).
- Sommige CdP’s hebben gevraagd waarom de AIVD-screenings niet voldoende zijn en of deze hiervoor gebruikt kunnen worden. Dit is met banken overlegd en banken zijn wettelijk verplicht hun eigen controles uit te voeren. Een koppeling is daarom niet mogelijk.
- Tips voor medewerkers met PEP-status:
- Sluit bankrekeningen die u niet meer gebruikt. Dat scheelt controle.
- Nederlandse Ambassadeurs en andere PEP’s worden door banken vaak in de categorie 'hoog risico' ingedeeld, vanwege het wonen in het buitenland. Hoewel er wel wordt gezocht naar een betere vorm, gebruiken banken op dit moment een uitgebreide vragenlijst, waarbij antwoord op de ene vraag weer kan leiden tot nieuwe vragen. Een afschrift van uw meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting geeft de bank voldoende beeld van uw inkomen en herkomst van vermogen.
- Voor collega's met PEP-status (Ambassadeurs en Zaakgelastigden) is het handig om gedurende de plaatsing bij dezelfde bank te blijven, want op nieuwe klanten moet door banken meer onderzoek gedaan worden dan op bestaande klanten.